dimarts, 14 d’abril del 2009

Que hem de fer amb l'últim espai agrícola de Mataró?

Les Cinc Sènies és l’últim espai agrícola del municipi de Mataró. Quan parlem de les Cinc Sènies ho fem d’un conjunt de planes agrícoles de 450 hectàrees, situades a l’est de la ciutat, entre la riera de Sant Simó, la carretera Nacional II, el terme de Sant Andreu de Llavaneres i l’autopista.

Inicialment els plans d’ordenació municipals i nacionals protegien aquest espai de convertir-se en sòl residencial, de serveis i industrial, però vet-aquí que no està protegit del pas d’infrastructures, com ara el carreteres i ferrocarrils.

Les Cinc Sènies té un alt valor ecològic, ambiental i paisatgístic. I també té un elevat interès agrícola, ja que és un important centre de l’anomenada agricultura de proximitat, on es produeixen productes molt frescos a prop dels consumidors, i on a més, es conreen algunes varietats de molta anomenada per la bona cuina, com la mongeta del ganxet i el pèsol de floreta. Per si no ho sabeu, a les hortes de les Cinc Sènies s’hi conreen fins a 35 verdures i hortalisses de més de 100 varietats!

Una altre utilitat de les Cinc Sènies és la seva funció de lleure i esbarjo, on petits i grans, aprofiten cada dia els camins agrícoles per passejar, anar a comprar verdures, per observar el paisatge o bé, per a fer esport.

Tot això podria tenir els dies comptats, si les administracions decideixen fer passar el tren orbital pel mig de les Cinc Sènies, i a més, instal·lar-hi els tallers del ferrocarril, tan grans com tot un camp de futbol.

Ara toca a tots, particulars, entitats, associacions de veïns, partits polítics, fer sentir la nostra veu perquè el traçat del tren respecti aquest espai agrícola i els pagesos puguin seguir conreant sosteniblement aquestes terres, com sempre han anat fent.

Oriol Bassa i Vila